×
New!

Bayan Al Islam Encyclopedia Mobile Application

Get it now!

10 Σημεία Διαφωτισμού στο τι έδωσε ο Προφήτης Μωχάμμαντ στην ανθρωπότητα (ελληνικά)

Зэтегъэпсыхьын: Άντιλ μπιν Αλι Ασ-Σάντι

Description

Αυτό το άρθρο μιλάει για το τι έδωσε ο Προφήτης Μωχάμμαντ στην ανθρωπότητα, μιας και υπάρχουν πολλοί μη μουσουλμάνοι που θέλουν να μάθουν για την προσωπικότητα του Προφήτη, ιδιαίτερα μάλιστα μετά από τις επιθέσεις που δέχτηκε (ο Προφήτης) από κάποια ανήθικα δυτικά μέσα ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα.

Download Book

10 Σημεία Διαφωτισμού στο τι έδωσε ο Προφήτης Μωχάμμαντ ﷺ‬ στην ανθρωπότητα

10 إضاءات لما قدمه نبينا محمد ﷺ للبشرية

10 Σημεία Διαφωτισμού στο τι έδωσε ο Προφήτης Μωχάμμαντ ﷺ‬ στην ανθρωπότητα

Η δόξα ανήκει στον Αλλά(χ), στον Κύριο όλου του κόσμου, και είθε το Έλεος του Αλλά(χ) και η ειρήνη να είναι στον τελευταίο και τελικό Προφήτη του Μωχάμμαντ μπιν 'Αμπντ Αλλά(χ).

Κάποιοι μη Μουσουλμάνοι Δυτικοί αναρωτιούνται τι είναι αυτό που ο Προφήτης Μωχάμμαντ ﷺ‬ παρουσίασε στην ανθρωπότητα, ιδιαίτερα μετά την δυσφήμηση του έντιμου χαρακτήρα του από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Έχοντας την ευθύνη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος, της παρουσίασης του Προφήτη του Ελέους ﷺ‬, θεωρούμε καθήκον μας να απαντήσουμε στα ερωτήματα σχετικά με το τι ο Προφήτης μας ﷺ‬ έδωσε στην ανθρωπότητα και στον κόσμο. Αυτά μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Μέσω της αποκάλυψης από τον Θεό (Αλλάχ), ο Μωχάμμαντ ﷺ‬ μετέφερε την ανθρωπότητα από την υπακοή και την υποταγή σε άλλους ανθρώπους, στη λατρεία και την υποταγή στον Αλλά(χ) και Μόνο, μη συνδέοντας τίποτα με Αυτόν. Κατά συνέπεια, το ανθρώπινο γένος ελευθερώθηκε από τη δουλεία σε άλλους εκτός από τον Αλλάχ, και αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή για την ανθρωπότητα.

Μέσω της αποκάλυψης από Τον Αλλάχ, ο Μωχάμμαντ ﷺ‬ απελευθέρωσε το ανθρώπινο μυαλό από τις δεισιδαιμονίες, την παραπλάνηση και την υποταγή σε ψευδή αντικείμενα λατρείας, καθώς και τις αντιλήψεις που έρχονται σε αντίθεση με την λογική, όπως ο ισχυρισμός ότι ο Θεός είχε έναν άνθρωπο υιό, τον οποίο θυσίασε για να εξιλεωθούν οι αμαρτίες της ανθρωπότητας.

Ο Μωχάμμαντ ﷺ‬ έθεσε τα θεμέλια για την ανεκτικότητα μεταξύ των ανθρώπων. Στο Ιερό Κοράνιο, ο Αλλάχ αποκάλυψε στον Προφήτη Του ﷺ‬ ότι δεν υπάρχει καταναγκασμός για την αποδοχή της θρησκείας. Ο Μωχάμμαντ ﷺ‬ διευκρίνισε επίσης τα δικαιώματα των μη Μουσουλμάνων που δεν διεξάγουν πόλεμο εναντίον των Μουσουλμάνων και εγγυήθηκε προστασία της ζωής τους, των παιδιών τους, της περιουσίας τους και της τιμής τους. Ακόμη και σήμερα σε πολλές μουσουλμανικές χώρες υπάρχουν Εβραίοι και Χριστιανοί πολίτες που ζουν σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, σε αντίθεση με την Ισπανική Ιερά Εξέταση, κατά την οποία οι Μουσουλμάνοι εξοντώθηκαν σε μια εθνοκάθαρση που παραβίασε όλες τις ανθρωπιστικές αρχές που υποστηρίζονται από το Δυτικό πολιτισμό.

Ο Μωχάμμαντ ﷺ‬ ήταν το Έλεος που στάλθηκε από τον Αλλάχ σε όλους τους λαούς, ανεξάρτητα από τη φυλή ή την πίστη τους. Στην πραγματικότητα, η διδασκαλία του περιλαμβάνει Έλεος ακόμη και για τα πουλιά και τα ζώα, ενώ απαγόρευε να τα βλάψει κάποιος χωρίς δικαίωμα ή λόγο.

Ο Μωχάμμαντ ﷺ‬ έδειξε απαράμιλλο σεβασμό και εκτίμηση για όλους τους Προφήτες που προηγήθηκαν από αυτόν, μεταξύ των οποίων και τον Αβραάμ, τον Μωυσή και τον Ιησού (ειρήνη σ' αυτούς). Ο Αλλάχ αποκάλυψε σ' αυτόν λόγια, σύμφωνα με τα οποία αυτός που αρνείται ή δεν σέβεται οποιονδήποτε από τους Προφήτες δεν μπορεί να είναι Μουσουλμάνος, αφού όλοι οι Προφήτες είναι αδέλφια, οι οποίοι έχουν την ίδια αποστολή, να καλέσουν τους ανθρώπους να λατρεύουν Τον Αλλά(χ) και Μόνο, χωρίς να αποδίδουν εταίρο μαζί Του στη λατρεία.

Ο Μωχάμμαντ ﷺ‬ υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τους άνδρες και για τις γυναίκες, για μικρούς και για μεγάλους, ανεξαρτήτως της κοινωνικής τους θέσης. Καθιέρωσε ένα σύνολο Θείων αρχών (κανόνων). Όπως για παράδειγμα στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του αποχαιρετιστήριου προσκυνήματός του, με την οποία δήλωσε αυστηρή απαγόρευση της παράβασης κατά της ζωής των ανθρώπων, της ιδιοκτησίας και της τιμής. Αυτές τις αρχές τις καθόρισε πολύ πριν ο κόσμος μάθει για τη Μάγκνα Κάρτα το 1215, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων το 1628, το Δίκαιο των Προσωπικών Ελευθεριών το 1679, την Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας το 1776, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη το 1789, και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1948.

Ο Μωχάμμαντ ﷺ‬ εξύψωσε τη σημασία της ηθικής στην ανθρώπινη ζωή. Κάλεσε τους ανθρώπους να έχουν καλούς τρόπους, ειλικρίνεια, πίστη και αγνότητα και ενίσχυσε τους κοινωνικούς δεσμούς, όπως είναι η υπακοή στους γονείς και το να έχει κανείς στενούς δεσμούς με τους συγγενείς του, και πάντοτε ο Προφήτης εφάρμοζε στην πράξη αυτά που κήρυττε. Απαγόρευε και προειδοποιούσε κατά της αρνητικής συμπεριφοράς, όπως το ψεύδος, ο φθόνος, η προδοσία, η πορνεία και η έλλειψη σεβασμού απέναντι στους γονείς, και αντιμετώπιζε τα προβλήματα που απορρέουν από αυτές τις ασθένειες.

Μέσα από την αποκάλυψη από τον Αλλάχ, ο Μωχάμμαντ ﷺ‬ καλούσε τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους, να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους και να αποκτήσουν γνώσεις. Επιβεβαίωσε ότι ο Αλλάχ επιβραβεύει τέτοιες πράξεις, σε μια εποχή που οι επιστήμονες και οι διανοούμενοι σε άλλους πολιτισμούς υπέφεραν από διώξεις και κατηγορίες για αίρεση και βλασφημία, τρομοκρατούνταν στις φυλακές, βασανίζονταν και συχνά σκοτώνονταν.

Ο Μωχάμμαντ ﷺ‬ ήρθε με μια αποκάλυψη από τον Αλλάχ, παρουσιάζοντας μια θρησκεία συμβατή με την ανθρώπινη φύση – που ικανοποιεί τις ανάγκες της ψυχής και εκείνες του σώματος και αποκαθιστά μια ισορροπία μεταξύ των εγκόσμιων πράξεων και εκείνων που γίνονται για τη Μέλλουσα Ζωή. Είναι μια θρησκεία, που πειθαρχεί τα ανθρώπινα ένστικτα και τις επιθυμίες χωρίς να τα καταστέλλει εντελώς, όπως σε ορισμένους άλλους πολιτισμούς, οι οποίοι είχαν απορροφήσει τα ιδανικά σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση, στερώντας από τους θρησκευόμενους ανθρώπους τα φυσικά τους δικαιώματα, όπως ο γάμος και των φυσικών ανθρώπινων αντιδράσεων, όταν κάποιος τους επιτίθεται, και τους ενθάρρυνε να μην αντιδρούν ενάντια στους θύτες τους. Αυτό οδήγησε τα περισσότερα μέλη αυτών των πολιτισμών να απορρίψουν τις θρησκευτικές διδασκαλίες και να μυηθούν στον υλικό κόσμο, ο οποίος όμως καλύπτει μόνο το σώμα τους, αφήνοντας την ψυχή τους σε μια κατάσταση δυστυχίας.

Ο Μωχάμμαντ ﷺ‬ παρουσίασε στον κόσμο ένα τέλειο μοντέλο αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Δίδαξε ότι καμία φυλή δεν είναι ανώτερη από την άλλη, όλες είναι ίσες ως προς την καταγωγή και όσον αφορά τις ευθύνες και τα δικαιώματά τους. Ο βαθμός της πίστης και της ευσέβειας κάποιου είναι το μόνο κριτήριο για την διαφοροποίησή του. Οι Σύντροφοί του είχαν ίσες ευκαιρίες για να ανήκουν και να υπηρετούν τη θρησκεία. Μεταξύ αυτών ήταν ο Σουχάιμπ ο Βυζαντινός, ο Μπιλάλ ο Αβησσυνός, ο Σαλμάν ο Πέρσης, και πολλοί άλλοι μη-Άραβες. Ήταν όλοι ίσοι με τα αδέλφια τους, τους Άραβες.

Εν κατακλείδι, καθένα από αυτά τα δέκα σημεία χρήζει περαιτέρω λεπτομερειών και εξηγήσεων. Το τι ο Μωχάμμαντ ﷺ‬ προσέφερε στην ανθρωπότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο απ' ό,τι μπορεί να αναφερθεί σε αυτήν τη σύντομη σύνοψη. Υπάρχουν πολλά που έχουν ειπωθεί γι' αυτόν από αντικειμενικούς ερευνητές από την Ανατολή και τη Δύση, αφού πρώτα μελέτησαν τη βιογραφία αυτού του μεγάλου Προφήτη ﷺ‬.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Διεθνούς Προγράμματος για την παρουσίαση του Προφήτη του Ελέους ﷺ‬:

معلومات المادة باللغة العربية